Over ons

Raad Internationale sancties (RIS)is de toezichthoudende en sanctionerende instantie op basis van de Wet Internationale Sancties (S.B. 2014 no 54) z.a laatstelijk gewijzigd bij S.B.2016 no 31 artikel 5 ter implementatie van sancties voor alle financiële - en niet financiële dienstverleners.
- Sanctioneren van personen, bedrijven, instanties die ongewenst financieel gedrag vertonen. (Resolutie 1267 en 1373)
- Het uitvaardigen van richtlijnen naar dienstverleners om toezicht te houden op de naleving van de wet.
- Het opstellen en bijhouden van nationale sanctielijsten.
- Het openbaar maken van bevrezingslijsten en sanctielijsten.
- Doen van opgave betreffende een persoon of lidstaat aan de 1267 sanctiecomité voor opname in de sanctielijst.
De RIS als hoogste toezichthoudend en sanctionerende autoriteit op het gebied terrorisme en terrorisme financiering is een blijvende partner in de waarborging van internationale vrede en veiligheid.
Realisatie van veilig financieel verkeer door samenwerkingsverbanden aan te gaan op zowel nationaal als internationaal gebied met in achtneming van de wettelijke bepalingen en richtlijnen.

Internationale sancties

Internationale sancties zijn sanctiemaatregelen waaronder instrumenten van dwingende, niet-militaire, politieke aard kunnen eventueel worden ingezet als reactie op schendingen van internationaal recht, schendingen van mensenrechten door regimes die rechtsstatelijke en democratische beginselen niet eerbiedigen of bij bestrijding van terrorisme of proliferatie van massavernietigingswapens. Hiermede wordt getracht om de handelingscapaciteit van specifieke aangewezen (rechts)personen en/of entiteiten te limiteren.

De internationale sancties vinden hun grondslag in artikel 41 van het VN-Handvest.

Door de RIS op te leggen sancties

De Resoluties 1267 (1999) en 1373 (2001) scheppen voor de VN-lidstaten de internationaal verbindende verplichting om financiering van terrorisme te bestrijden en de tegoeden, andere financiële activa of andere economische middelen van personen en organisaties die zich bezighouden terroristische activiteiten te bevriezen.

De Wet Internationale Sancties geeft de Minister van Buitenlandse Zaken de bevoegdheid ministeriële regelingen vast te stellen ter uitvoering van internationale verplichtingen. De Sanctieregeling terrorisme 2007-II is de wettelijke basis waarop Suriname de verplichting die voortvloeit uit VN-resolutie 1373 uitvoert. (algemeen verbindende bepaling, m.a.w. ook voor niet lidstaten)

Ontwikkelingen en dreigingen

De terroristische dreiging is in de eerste plaats internationaal van karakter en (mede daardoor) in hoge mate onvoorspelbaar en veranderlijk. De aard en omvang van de dreiging zijn niet constant. De complexiteit en diversificatie technieken welke toegepast worden voor het plegen van financiële misdaden vereist een grote mate van alertheid in de identificatie en sanctionering.

In de preventie en bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering zijn er wetten (WTF, wet RIS. FIU….) waar poortwachters zoals financiële instellingen, notarissen, accountants, autoverkopers etc. zich aan moeten houden. Financiële instellingen en andere poortwachters zijn verplicht om ongebruikelijke transacties te melden. Door middel van analyses van gemelde ongebruikelijke transacties kan FIU een ongebruikelijke transactie als verdacht aanmerken en die melden bij het OM. Vervolgens kan het OM kan de gegevens van een verdachte transactie eventueel combineren met andere gegevens. Dat kan leiden tot een strafrechtelijke verdenking en deze aan merken voor de nationale sanctielijst aan de RIS.

Taken en bevoegdheden; art 5b,c en e SB SB 2016 no 31.